Producten retour zenden

Volgens de wet hebben consumenten verschillende rechten bij een aankoop op afstand, zoals in een webshop. In de wet is opgenomen dat de consument 14 dagen ná ontvangst van een product, de gelegenheid heeft een product te retourneren. Binnen deze termijn moet de consument het product retour melden bij de leverancier/webwinkelier. Hierna heeft de consument 14 dagen de gelegenheid het product te retourneren. Tevens heeft de leverancier/webwinkelier 14 dagen de gelegenheid het geld terug te storten. Wel mag de leverancier wachten met terugstorten tot het product daadwerkelijk terug is gekomen.

Bij Romano Sandee is de termijn waarin je het product thuis mag houden verlengt tot uiterlijk 365 dagen, daar vrijwel alle producten verzegeld zijn.

Retourservice enkele producten

Voor enkele producten in de webshop van Romano Sandee is een uitzondering die vallen onder de naam “retourservice” waarbij je al reeds gebruikt producten kunt retourneren, lees hier meer over deze service en de voorwaarden daarvan.

Uitzonderingen

Wel zitten er uitzonderingen in de wet Koop op Afstand. Dit retourrecht is bijvoorbeeld niet van toepassing op producten die op maat voor een klant word gemaakt. Het is namelijk voor de webwinkelier/leverancier onmogelijk dat product aan een ander te verkopen. Daarnaast kan Romano Sandee geen producten terugnemen waarvan de verzegeling verwijderd is geweest, dit om de veiligheid en hygiëne te waarborgen. De Consumentenbond schreef ook een uitgebreid artikel over de wetgeving en de uitzonderingen.

Bij Romano Sandee worden vrijwel alle producten daarom verzegeld met een verzegelingstape. Zolang deze verzegeling niet verbroken is, kun je het product retour zenden. De verzegelingstape die Romano Sandee gebruikt is een speciale tape: wanneer de tape verwijderd word, komen de letters van de tape zichtbaar “opened” of “void” wat ook niet meer te herstellen is door de tape even terug te plaatsen. Bij retourzendingen word dan ook gecontroleerd of de tape nog in een goede staat is. Daarnaast is het voor de consument ook bij ontvangst ideaal: zo weet je dat jouw product veilig en hygiënisch is. 

Hoe kan ik aanspraak maken op het gratis retourneren?

Zoals al beschreven werd, mag de consument* bij Romano Sandee tot 365 dagen ná ontvangst het product retourneren. Je kunt de producten via een DPD service punt gratis retourneren bij je bestelling, mits deze voldoet aan de retourvoorwaarden. Na ontvangst zal worden gecontroleerd of de retourzending hieraan voldoet. Voldoet deze niet, dan word er een bedrag van € 6,95 in mindering gebracht op het geld dat retour gestort zou worden om de kosten van de retourzending en de tweede heenzending te dekken. Twijfel je erover of je een product kunt retourneren of op een andere manier een probleem met de bestelling kunt oplossen? Mail dan naar info@romanosandee.com.

Indien je niet niet de retour bij mij vooraf meldt, kan ik je helaas geen verzendlabel sturen waarmee je de producten gratis kunt retourneren. De kosten voor de retourzending komen dan ook voor je eigen rekening. Het is niet mogelijk om achteraf de kosten die je hebt gemaakt terug te claimen.

Afhankelijk van op welk moment dat je het product retour stuurt, heb je de volgende situaties:

Retourzending tot en met 30 dagen na ontvangst

Maak je een retourmelding binnen 30 dagen na ontvangst? Dan krijg je het geld terug die je betaald hebt voor de producten. Heb je ook verzendkosten betaald bij je bestelling? Dan krijg je ook de verzendkosten van de heenzending (van Romano Sandee naar de klant) terug gestort. Als je toch een product of meerdere houd uit je bestelling, worden de verzendkosten voor de heenzending (indien betaald) niet vergoed.

Retourzending van dag 31 tot en met dag 365 dagen na ontvangst

Maak je een retourmelding later dan een maand, maar binnen een jaar na ontvangst? Dan kun je kiezen tussen twee verschillende opties:

  • Je ontvangt over de bestelwaarde een tegoedbon die je kunt besteden in de webwinkel. De tegoedbon is 1 jaar geldig. Na deze termijn vervalt je tegoed. De verzendkosten van zowel de heen- als terugzending worden niet vergoed.
  • Liever geld terug? Dat kan ook, maar dan krijg je 50% van de productwaarde in geld terug. De verzendkosten van zowel de heen- als terugzending worden niet vergoed.

De retourzending in stappen

1. De consument mailt naar Romano Sandee dat hij/zij de producten wil retourneren.

2. Bij je bestelling ontvang je altijd een retourformulier, vul deze in en voeg deze toe aan het pakket. Je kan ookhier het formulier downloaden: Retourformulier_webwinkel_Romano_Sandee

3. Je ontvangt een verzendlabel die je op je pakket kunt plakken en kunt inleveren bij een DPD servicepunt en welke verstuurd word naar een DPD servicepunt in de buurt van Romano Sandee. Deze word vrijwel dagelijks opgehaald om snel de retour in behandeling te kunnen nemen.

4. Heb je je bestelling binnen 30 dagen retour gemeld? Dan ontvang je binnen 14 dagen na de datum van retourmelding (stap 1) krijg je een terugbetaling op je IBAN. Voorwaarde is dan wel dat de producten ontvangen moeten zijn door Romano Sandee. De terugbetaling omvangt de orderkosten en de eventuele verzendbijdrage van de heenzending. Maak je de melding vanaf de 31e dag na je bestelling? Dan ontvang je binnen 14 dagen (mits de artikelen terug zijn) je shoptegoed en/of 50% terugbetaling.

Retourvoorwaarden

Ik wil graag dat retouren zo soepel mogelijk verlopen, maar helaas kan ik niet onder uit om hier voorwaarden aan te verbinden.

De retourvoorwaarden zijn:

– Het retourneren is voor Nederlandse particuliere klanten gratis, voor particuliere klanten uit het buitenland word een (klein) bedrag hiervoor in rekening gebracht.

– Bij het veelvuldig gebruik maken van het gratis retourneren, waardoor de onderneming tot buitensporig hogere kosten komt door een adres of individu kan het voorkomend dat dit leveradres en/of individu uitgesloten word van het gratis retourneren. De particuliere klant zal op dat moment in het vervolg zelf de retourkosten moeten voldoen.

– Producten die een verzegeling hebben (omwille van de hygiëne) kunnen niet geretourneerd worden op het moment dat de verzegeling verbroken of beschadigd is.

– Bij producten die geen verzegeling bevatten, worden producten gecontroleerd op beschadigingen of gebruikssporen. Indien een product dermate schade heeft van gebruik dan hoe het product verzonden is, krijgt de klant een optie om of de schade in mindering te brengen van de terugbetaling of voor een bedrag van € 6,95 het product opnieuw naar de klant te laten zenden. Hierover wordt de klant vooraf geïnformeerd.

– Indien de keuze van de klant uit blijft bij een beschadigd product, kan de retour niet verder worden afgehandeld.

*Alleen consumenten (lees: particulieren) kunnen gebruik maken van de retourregeling. Voor klanten die bestellen vanuit een bedrijf (zakelijke klanten) is de retourregeling niet van toepassing. Zakelijke klanten worden gekenmerkt doordat zij op een bedrijfsnaam een order plaatsen ofwel gebruik maken van inkooptarieven.