Wat is een etherische olie?

De etherische oliën van Romano Sandee zijn pure en natuurzuivere oliën die het concentraat zijn van een plant, een kruid, een bloem, een boom of alles wat eraan vast zit. De oliën zijn dan ook niet direct puur op de huid te gebruiken. Dit kan zelfs schadelijk zijn, na gebruik wordt dachtergrondinformatiee huid rood of kunnen blaren ontstaan. De enige veilige etherische olie in mijn assortiment die direct op de huid kan worden gebruikt is Lavendel. Daarnaast kan de (op verzoek te bestellen) Tea tree olie ook onverdund op de huid aangebracht worden.

De winning van etherische oliën

In de hoofdlijn zijn er twee manieren van winning van etherische olie. Voor de citrusachtigen wordt eigenlijk alleen maar de persing methode toegepast. Hierbij wordt olie geperst uit de schil van de citrusachtige, bijvoorbeeld sinaasappel. Dit wordt op een koude manier gedaan waardoor de oliën van citrusachtigen ook officieel geen etherische olie mag heten, maar essentiële olie. Dit puur omdat er geen chemische modificatie heeft plaatsgevonden.

Voor alle overige oliën wordt gewerkt met een stoomdistillatie waarbij de planten in een distilleerketel worden gezet. Vervolgens wordt er warme stoom in de ketel geblazen en stijgt een mengeling van etherische olie en stoom omhoog. Hierna gaan ze naar de koeler. Er wordt koud water in de koeler gepompt en er komt warm water uit de koeler. Door middel van scheidingstrechters wordt de etherisch olie (die blijft drijven) gescheiden van het hydrolaat (het vocht waar de geur van de etherische olie aan zit). Het hydrolaat is de stoom met daarbij de geur van de plant. De etherische olie is de vettige stof van de plant die in het stoomproces is vrijgekomen.

Verschil in prijzen van etherische oliën

Je hebt mogelijk al gezien dat de prijzen van etherische oliën flink kunnen verschillen. De prijzen hangen niet alleen af van wat de vraag is van de consument, maar ook zeer sterk hoeveel kilo product nodig is om een kilo etherische olie te winnen. Wanneer je veel grondstof nodig bent om een kilo etherische olie te winnen wordt de olie duurder dan wanneer je maar grondstof nodig hebt. Daarnaast is bijvoorbeeld sinaasappelolie goedkoper, omdat de schil van de sinaasappel een afvalproduct is van de bijvoorbeeld de sapindustrie. Daardoor kan de etherische olie van de schil voordelig gewonnen worden. Een indicatie van hoeveel grondstoffen er nodig zijn:

Eucalyptus; 30 kilo bladeren levert 1 kilo etherische olie op.

Lavendel: 150 kilo bloemen levert 1 kilo etherische olie op.

Tijm: 1.000 kilo bloemen levert 1 kilo etherisch olie op.

Roos: Er zijn maar liefst 6.000 kilo rozenblaadjes nodig om 1 kilo etherische olie te produceren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *