droge huid verzorgen verzorging

Verzorging van de droge huid

Ga ik je iets nieuws vertellen in dit artikel? Waarschijnlijk niet… Maar toch vind ik het belangrijk om ook eens een achtergrondartikel te wijden aan de verzorging van een droge huid, iets wat bij veel mensen voorkomt. Nu het frisser in Nederland geworden is, komt het ook meer voor dan bijvoorbeeld in de zomer. Mogelijk verwacht je wel een iets ander artikel dan je gewend bent van een leverancier, maar in de eerste plaats ben ik nog altijd een masseur en kijk dan ook meer vanuit dat perspectief naar ons grootste orgaan: de huid.

De huid: anatomisch bekeken

Huidlagen verzorging droge huidWe beginnen dit artikel met een reis door ons lichaam: de anatomie van de huid.
Onze huid is ons grootste orgaan en bevat maar liefst een oppervlakte van gemiddeld twee vierkante meter. Op de afbeelding is goed te zien hoe onze huid er in doorsnede uitziet. Als je puur naar de huid kijkt, dan zie je alleen maar de opperhuid. Daaronder vinden we de lederhuid. Over het algemeen zie je nooit de lederhuid, behalve wanneer je een blaar hebt. Een blaar ontstaat altijd tussen de opperhuid en lederhuid; prik je de blaar door en haal je deze open, dan krijg je een kijkje op de lederhuid. Dit samen staat in de afbeelding afgebeeld onder “epidermis”. Daaronder vind je het bindweefsel dat de huid met de spieren verbindt, maar ook waar bijvoorbeeld het afweersysteem haar werk doet met het buiten de deur houden van verkeerde stoffen. En tenslotte heb je daaronder de vetlaag waar de haarwortels beginnen en zenuwen, spieren en dergelijke lopen. De afbeelding geeft een gezonde huid weer, waarbij de hoornlaag mooi intact is.

Een droge huid, wat is dat dan?

Een normale huid bevat in de hoornlaag veel vetlipiden. Dit is ook wel bekend als het “vetlaagje” op de huid. Bij een droge huid is er een tekort aan deze vetlipiden of is de dichtheid van de vetlipiden te laag. Een droge huid is dan ook per definitie een beschadigde huid, omdat de huid zich niet in de “normale” conditie bevindt..
Een droge huid is vaak te herkennen aan de schraalheid, wat in sommige gevallen ook gepaard gaat met roodheid. Vaak voelt de huid ook trekkerig of strak aan.

Oorzaak droge huid

De oorzaak van een droge huid kan heel divers zijn, maar omdat er verschillende factoren zijn, kan het in sommige gevallen ook een optelsom zijn van deze verschillende factoren. Een opsomming van mogelijkheden:

  • – Erfelijke factor: het is mogelijk wanneer je ouders van zichzelf een droge huid hebben, dat je dit in de genen hebt meegekregen.
  • – Ouderdom
  • – Lage luchtvochtigheid (bijvoorbeeld bij kou of vriesweer)
  • – Mensen met een nieraandoening hebben vaker een droge huid
  • – Wanneer je voeding vooral eenzijdig is, kan je huid droog zijn
  • – Bij huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis
  • – Bepaalde medicijnen kunnen leiden tot een drogere huid
  • – Overmatig douchen met heet water kan ertoe leiden dat de vetlipiden van het lichaam “afstromen”
  • – Gebruik van reinigende stoffen zoals zeep of desinfectiemiddel (bv. in ziekenhuizen)

Wanneer elk van bovenstaande oorzaken al zou leiden tot een minieme uitdroging van de huid, kun je je misschien wel voorstellen dat alles tezamen de doorslag kan geven tot een blijvend droge huid.

Tenslotte kun je zelf ook een droge huid veroorzaken door overmatig veel “smeersels” op het lichaam te smeren. Ons lichaam is eigenlijk best lui aangelegd. Op het moment dat je zo’n smeersel (ongeacht wat het is) aanbrengt, signaleert de huid het als stof en geeft een seintje naar onze hersenen. In de hersenen wordt dit seintje verwerkt tot een bepaalde actie: bij een tekort zal het lichaam het signaal oppakken en nieuwe stoffen produceren, maar bij een aanvulling of overschot denkt het lichaam: “Ow, dit stofje hebben we al, vandaag hoeven we niet aan de slag.”
Dit heeft als consequentie dat het lichaam de stof niet meer zelf gaat aanmaken. Als je stopt met het aanbrengen van een stof zal het lichaam eerst uit zijn “luie stand” wakker gehaald moeten worden. Omdat dit enige tijd duurt en wij mensen toch aardig ongeduldig zijn, gebruiken we opnieuw een smeersel. En zo komen we terecht in een vicieuze cirkel.

Dit bovenstaande is uiteraard NIET van kracht wanneer een aandoening de oorzaak is van een droge huid. In dat geval is het altijd raadzaam medisch advies in te winnen bij je behandelend arts of huisarts.

Hoe verzorg ik mijn droge huid?

Het verzorgen van een droge huid is altijd verzorging met aandacht. Ik zal twee momenten bespreken, waarbij de oorzaak vooral van belang is.
Wanneer de droge huid veroorzaakt wordt door het kouder wordende weer of wanneer je op korte termijn de vochtbalans in de huid wilt herstellen, dan kun je kiezen voor een bodylotion of een dag- en nachtcrème.

Echter wanneer de oorzaak ligt in een lage dichtheid van vetlipiden of in een huidaandoening zoals eczeem, beide een lange termijn probleem, raad ik af om een bodylotion of dag- en nachtcrème te gebruiken. Dit zijn producten vooral bedoeld voor de korte termijn, meer bedoeld als een soort van “quick fix”.

Voor verzorging op de lange termijn kun je het beste een massageolie of huidolie gebruiken. Zit er verschil tussen deze oliën? Nee, in de basis eigenlijk niet, alles staat of valt echter met dosering. Als je een massageolie echt als massageolie toepast, gebruik je er meer van. Als je echter zo’n olie op de huid gebruikt ter verzorging, gebruik je er wat minder van. Dit verschilt ook weer per oliesoort (zonnebloemolie is bv. dunner dan amandelolie). Je kunt eventueel aan zo’n olie nog glycerine toevoegen. Glycerine is een plantaardige stof die wat dikker van structuur is en vochtmoleculen uit de omgeving bindt, waardoor de olie de vochtbalans in de huid beter herstelt als dit probleem aanwezig is.

Alles valt en staat met dosering

Ik zeg dit vaker, of dat nu op beurzen, in mijn massagepraktijk of in achtergrondartikelen is, maar het is echt een feit: let op dosering. Neem het douchen: sommige mensen vinden het normaal om elke dag te douchen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo goed voor onze huid is. Als het gaat om het “vuil” van de huid te halen zou je, met onze huidige leefstijl in gedachte, slechts eens per week hoeven te douchen. Want zeg nu zelf, hoe vaak sta je zelf aardappelen te rooien waardoor je écht vies zou worden? Wanneer je kort en niet al te warm doucht, kun je dat dagelijks doen voor het frisse gevoel, maar gebruik dan liever geen zeep, shampoo etc.

Tenslotte, als je dan toch iets van smeersel gebruikt, ongeacht of het nu een bodylotion, olie of iets anders is, doe dit dan met beleid. Zoals ik eerder aangaf, het lichaam lui van aard: op het moment dat je dagelijks vet op je lijf smeert, denkt het lichaam: “dat hoef ik nu niet meer zelf te doen”. Het is beter een smeersel eens per zoveel dagen te gebruiken, zodat het lichaam zijn eigen vetlipiden blijft aanmaken.
Alles staat of valt met de dosering van een product op je lichaam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *