Minerale oliën: echt zo slecht voor je?

Als je op menig beautyblog kijkt bij de reviews, en er zitten minerale oliën in, word het gelijk bestempeld met “slecht”. Is het eigenlijk wel zo slecht als een gemiddelde blogger wil laten geloven? En welk geruchten zijn wel of niet waar? In dit achtergrondartikel ga ik verder in op de minerale oliën en ik heb geprobeerd om dit zo goed mogelijk te onderbouwen met wetenschappelijke stukken en informatie.

Introductie

Minerale olie wordt al sinds 1872 gebruikt in verzorgende producten. In de loop van de jaren is de olie in steeds meer producten toegevoegd. Dit komt ten dele doordat de minerale oliën tamelijk goedkoop zijn om te produceren. Minerale oliën komen uit de grond en wordt verkregen uit aardolie. Voordat het een minerale olie word en gebruikt mag worden in cosmetica, gaat er een heel zuiveringsproces aan vooraf, waarna er eigenlijk niet heel veel meer over blijft van het oorspronkelijke product (vaak paraffineolie of petralatum (vaseline)) en geschikt gemaakt wordt om op de huid te kunnen gebruiken. Tot een paar jaar geleden was er ook niets aan de hand met het gebruik van minerale oliën, echter sinds een paar jaar zijn natuurlijke cosmetica in opkomst. Nu wordt er vaak afgeraden minerale oliën te gebruiken, maar waarbij de bron van een onderzoek zo vaag is, dat het of niet relevant is aan minerale oliën in cosmetica, of betrekking hebben op een heel ander onderwerp. Kortom: Iets wordt uit zijn verband gehaald of bestaat puur uit marketing. Want als je op een product zet “vrij van minerale oliën” denken veel consumenten (ondanks dat ze er misschien nog nooit van gehoord hebben) dat het wellicht een slecht ingrediënt zou zijn.

Het gerucht: Minerale olie verstikt de huid

Op tal van beautyblogs, maar ook fabrikanten die uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruiken, wordt gespeculeerd dat minerale oliën de huid verstikt en de huid niet meer kan ademen. Als we het puur fysiologisch gaan bekijken, heeft de huid een aantal functies. Namelijk ons beschermen tegen invloeden van buitenaf, het jasje zodat bloed, spieren, vetten etc. op de juiste plaatst blijven zitten en om onze temperatuur te regelen in het lichaam. Ademen doen wij niet met onze huid, maar met onze longen. Als wij met onze huid zouden kunnen ademen, hadden we ook geen longen nodig en konden er aardig wat mensen gered worden wanneer zij longkanker of een aandoening aan de longen zouden hebben. Zou heel mooi zijn, maar helaas: wij ademen toch echt met de longen en niet met de huid. Daar de huid niet ademt, kan de huid dus ook niet verstikken. Daarnaast absorbeert (doordat het niet ademt) dus ook geen zuurstof van buitenaf naar binnen toe.

De huid word wél voorzien van zuurstof, echter gebeurd dit op een hele andere manier en van binnenuit. Dit gebeurd als volgt: wij ademen via onze longen, onze longen geven dit zuurstof af aan het bloed wat eerst weer naar het hart terug word gepompt. Het hart “coördineert” dit zuurstofrijke bloed en verspreid dit over het lichaam, zodat er bloed kan naar de spieren, vitale functies (darmen, lever, hart, longen etc.) en natuurlijk naar onze huid. Het zuurstof wat wij dus bij de huid krijgen, komt weg vanuit de doorbloeding. Kort gezegd kun je dus nooit door het afsluiten van de huid, verstikken. Onderstaand vind je een afbeelding van hoe dat er schematisch uit ziet:

Wat wel een mogelijkheid is, en waarmee mensen het wellicht verwarren, is dat door het afsluiten van de huid, het lichaam kan oververhitten, doordat de huid dus niet de warmte kan afvoeren. Echter zal de huid dan bedekt moeten worden in zijn totaliteit met een stof die geen warmte doorlaat. Echter zit er in geen enkel cosmetisch product 100% minerale olie en daarnaast zal je vrijwel nooit je hele lichaam, van top tot teen en weer terug insmeren met een verzorgend product. Dus de kans op oververhitting is zeer gering.

Het gerucht: Minerale oliën zorgen voor acné

Een ander gerucht dat veel verspreid word, is dat minerale oliën een verhoogde kans op acné geven. Echter zijn hier al diverse onderzoeken naar gedaan, zoals het onderzoek van A.V. Rawlings en K.J. Lombard afkomstig van 2012 waarin zij metingen deden van het verschil in minerale oliën en plantaardige oliën. Zij maten dat minerale oliën niet de poriën blokkeerde (zoals bij acné gebeurd) op basis van experimentele bevindingen. Dat vergeleken ze met plantaardige oliën waarbij bleek dat deze zelden tot acné kunnen leiden.

Minerale olie en kanker

Naast deze geruchten, word er ook gesteld dat minerale olie kanker zou kunnen veroorzaken. Deze onderzoeken die dit bevestigen worden vooral gebruikt door leveranciers die beweren dat alles uit de natuur komt, veilig en goed is (wat helaas niet zo is). De onderzoeken die ervoor gebruikt zijn, zijn vaak helemaal niet relevant en zijn gebaseerd op pure, ruwe minerale oliën die nog niet gefilterd zijn. Daarvan weten we inderdaad dat deze een verhoogde kans op kanker hebben. Echter de minerale oliën (zoals eerder gezegd) in cosmetica worden zodanig gefilterd dat ze niet meer de eigenlijke vorm hebben dan dat het de grond uit kwam. Van deze minerale oliën kun je ook stellen dat deze niet toxisch zijn, zoals de European Food Safety Authority (EFSA) concludeerde bij minerale oliën in voeding en ook al werd aangetoond in de studie van A.V. Rawlings en K.J. Lombard afkomstig van 2012.

Minerale olie op de huid en nadelen

Zijn er dan verschillen met andere oliën en minerale olie op de huid? Eigenlijk heel weinig. Er zit weinig verschil in de opname tussen een minerale olie en bv. een sojaolie in de mate waarin de stof opgenomen kan worden in 30 minuten tijd.

Minerale oliën trekken niet echt in de huid, waardoor ze ook niet in de bloedbaan terecht zullen komen. Hierdoor vormt het op de huid een isolatielaagje, waardoor de warmte dus niet via de huid naar buiten kan komen om te verdampen, maar dus op de huid blijft liggen. Het gevolg hiervan is dat het vocht bij de huid blijft en een droge huid dus ook snel kunnen op laten knappen. Dit is ook een reden waarom minerale oliën graag worden voorgeschreven door huidspecialisten bij aandoeningen als eczeem, met name omdat de kans op allergieën eigenlijk heel klein is bij minerale oliën.
Doordat minerale oliën een isolatielaagje op de huid achter laten, bestaat er dus wel een kans dat het lichaam kan oververhitten. Kortom: dat warmte niet meer weg kan komen. Echter is de kans daarop minimaal in veel producten: in geen enkel product vind je 100% minerale olie terug en word het altijd gecombineerd met andere ingrediënten. Dit is wel één van de nadelen van minerale oliën.

Een ander nadeel is van ons eigen lichaam. Ons eigen lichaam is namelijk best lui aangelegd, al zou je dat misschien niet zeggen met alle processen die in ons lichaam lopen. Op het moment dat het lichaam signaleert door middel van een prikkel naar de hersenen dat het lichaam op een bepaalde plek al genoeg van een stof heeft, stopt het lichaam zelf met het produceren van die stof. Er is immers genoeg aanwezig. En waarom zou je dan nog willen werken als er genoeg is? Het lichaam besluit de productie van vocht en vet naar de huid te verminderen met als gevolg dat de huid droger word. Het product brengt immers de stof binnen/aan op het lichaam.
Dit gebeurd dan ook wanneer je minerale oliën gebruikt. Op het moment dat je een droge huid hebt, is het goed om gedurende een periode gebruik te maken van verzorgende producten, zodat er vocht word vastgehouden. Hierdoor neemt het vochtgehalte toe waardoor het minder strak voelt. Uiteindelijk als het lichaam wat herstelt is, is het beter om de frequentie van aanbrengen te verminderen. Je lichaam zal dit dan weer moeten kunnen signaleren van “Hé, mijn huid is daar wat droger, volgens mij moet ik nu weer aan het werk” en gaat als het goed is hier weer productie gaan draaien. Dan kun je af en toe dan nog een verzorgend product gebruiken of in tijden dat de huid heel droog is, zoals in de winter.

Het lichaam doet dit overigens niet alleen als het gaat om vochtregulatie in het lichaam, maar met alle stofwisselingsprocessen en hormonen waardoor het lichaam minder of geen stoffen zelf meer gaat produceren, maar het over laat aan het vervangende middel (bv. cosmetica of medicatie).

Wanneer géén producten met minerale oliën gebruiken?

Er zijn toch een paar situaties waarin je beter niet een product met een minerale olie kunt gebruiken. In elk geval wanneer je gaat sporten of topsport gaat doen waarbij je veel zweet. Zoals beschreven zorgen minerale oliën voor een isolatielaagje en wanneer je je lichaam flink gaat opwarmen, wil je dat de huid dit goed kan afvoeren. Op het moment dat je een minerale olie gebruikt of een product hierin, bestaat de kans dat je dit gaat tegen houden. Ik zou zelf sowieso pleiten om totaal géén product op de huid te gebruiken bij sporten, dus zelfs geen crème, olie of make-up, zodat je het lichaam optimaal de mogelijkheid geeft om warmte goed af te voeren.
Ook wanneer je werkt in een warme omgeving of in een omgeving waarvan je veel gaat zweten, zou ik zelf afraden producten op de huid aan te brengen, ongeacht of dit nu een minerale olie bevat of niet, zodat je eveneens je lichaam voldoende mogelijkheden bied om de warmte goed af te kunnen voeren.

Herkennen van minerale olie

Minerale oliën worden op verschillende wijzen op het etiket beschreven. In de Romano Sandee producten maak ik gebruik van paraffinum liquidum. Naast deze naam, heeft minerale olie nog een aantal synoniemen: Deobase, Heavy mineral oil, light mineral oil, liquid paraffin, liquid petrolatum, paraffin oil, parrafin oils, petroleum white mineral oil, prolatum oil, white mineral oil en petroleum.

Minerale oliën in Romano Sandee producten

In de bodylotions en de dag- en nachtcrèmes van Romano Sandee is minerale olie een ingrediënt van het basisproduct. Het basisproduct koopt Romano Sandee kant-en-klaar in en kan niet er uit worden gehaald op verzoek. Omdat het een omstreden ingrediënt is, heb ik de toeleverancier gevraagd bekend te maken hoeveel procent van het product uit minerale olie bestaat. Bij de bodylotions is dit 10,4% van het basisproduct. Bij de dag- en nachtcrèmes is dit 9,3% van het basisproduct. In het uiteindelijke product zal dit verhoudingsgewijs nog iets minder zijn, daar er ook nog een deel etherische oliën bij komt en daardoor iets minder basisproduct.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *