Achtergrondinformatie ingrediënten

Achtergrondinformatie ingrediënten

Eerder publiceerde ik al een achtergrondartikel over parabenen, één van de meest bekritiseerde ingrediënten die in de Romano Sandee producten voorkomt. In dit artikel vind je over elke stof die voorkomt in de producten van Romano Sandee informatie. Daarbij moet worden gezegd dat bij elke stof gekeken is naar de pure vorm, zonder dat de volume drastisch verdund is doordat stoffen samengesteld zijn. Romano Sandee wil zo transparant als mogelijk zijn in de ingrediënten van producten. Daarom vind je ook bij elk individueel product de ingrediënten van dit product.

De ingrediënten die in de Romano Sandee producten verwerkt zijn, vind je onderstaand in alfabetische volgorde:

Alkylacrylate copolymer

De alkylacrylate copolymer komt voor in de bodylotion met als functie stabiliteit aan het product te geven en goed te kunnen emulgeren. In 2011 is deze stof voor het laatst groot onderzocht naar de veiligheid van de stof. Je vindt hier het rapport hierover.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions.

Naar boven toe

Alkylparabenen

Zie eerder geschreven artikel >>

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions, dag- en nachtcèmse, bad- en doucheschuims en shampoos.

Naar boven toe

Amandelolie

Amandelolie is een vette olie die gemaakt wordt in de koude persing van zoete amandelen. Het is één van de meest veilig oliën, mits natuurlijk iemand géén notenallergie heeft. De olie is voedend voor de huid en vochtregulerend. Daarnaast wordt de huid ook soepeler door de vochtregulatie, zeker samen met een massage kun je hierin het beste de resultaten toetsen. Zie deze stof in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee badoliën en massageoliën.

Naar boven toe

Aqua

Ik denk dat dit ingrediënt voor zich zelf spreekt: water is de basis voor elk product in de verzorgende lijn om het vloeibaar te houden. Link naar de database over deze stof.

Deze stof komt voor in de Romano Sandee bodylotions, bad- en doucheschuims, dag- en nachtcrèmes en shampoos.

Naar boven toe

Cetearyl alcohol

Cetearyl alcohol is een mengsel van vetalcoholen die vooral gevonden wordt in planten, zoals kokos-en palmolie. In de bodylotion en dag- en nachtcrème wordt het gebruikt om het product wat dikker te maken en is tevens een stabilisator in het product. Ook bevat het product de eigenschap die de huid wat zachter en gladder maakt. De stof er erg veilig en er zijn amper meldingen van irritatie gemeld. (bron)

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions en dag- en nachtcrèmes.

Naar boven toe

Citric acid

Wat is citric acid? Eigenlijk is het antwoord erg eenvoudig: dit is citroenzuur en bedoeld om de PH waarde van de bad- en doucheschuim weer op orde te brengen. Citroenzuur is een natuurlijke zuur en is naast het in balans brengen van de PH waarde een ondersteuner om het product te conserveren. Er zijn weinig incidenten bekend van deze stof (bron).

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims.

Naar boven toe

Coco-glucoside

Coco-glucoside is een olie-achtige vloeistof die hoofdzakelijk is gemaakt van kokosolie. Het is een milde reinigende stof die door veel mensen goed te verdragen is op de huid. Er zijn geen incidenten bekend van deze stof die een effecten bekend bij de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims.

Naar boven toe

Cocamidopropyl betaine

De cocomidopropyl betain zit in de bad- en doucheschuim voor het schuimend effect en dat de stof antistatisch werkt. Voor deze stof zijn best veel mensen allergisch, wat geconstateerd werd bij een dermatoloog. Beroepen waar veel met shampoo’s gewerkt worden zoals kappers en dergelijken hebben ook een verhoogde kans hierop allergisch te worden. Dit blijkt ook uit de rapportage van de cosmetica database. (bron)

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims.

Naar boven toe

Cocamide DEA

De volledige naam van deze stof is Cocamide diethanolamine (DEA). Het wordt gemaakt van kokosolie en wordt gebruikt als oppervlakte actieve stof. In de shampoo zorgt het ervoor dat je haren mooi schoon worden en goed worden gereinigd. Als ik kijk naar de cosmetica database, zou dit stofje niet goed zijn en kent het een hoger risico voor kankercellen. Als je dat zo op het eerste gezicht ziet, is dat wel even schokkend. Nu ben ik iemand die dan toch even op onderzoek uitgaat. Want hoe zit het dan precies? Ik had uit andere stofjes ook al gemerkt dat het niet per se negatief zou zijn, maar dat er dan in een onderzoek “kanker” is genoemd en dan in verband wordt gebracht met een stof. Als je dat dan vervolgens verkeerd zou interpreteren, kan alles kankerverwekkend zijn. De California EPA (California Environmental Protection Agency), onderzocht de effecten van cocamide DEA en heeft onderzocht dat deze stof op muizen tumoren zou veroorzaken. Echter was de toedieningsvorm oraal (dus kwam het binnen in het lijf), maar bij de mens op de huid. Er is dus geen aanleiding om aan te nemen dat de stof kanker zou verwekken en is ook niet als zodanig geclassificeerd. Doordat er juist kanker in het stuk is opgenomen, wordt automatisch dus in de database het balkje kanker hoger gezet. Resultaten van de EPA zijn hier te lezen.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee shampoo’s.

Naar boven toe

Di-Na-cocoamphodiacetate

Deze stof wordt ook wel Disodium cocoamphodiacetate genoemd en heeft als functie reinigen en is een schuimversterker. Tevens verzorgt dit product ook de huid.
In de cosmetica database zijn geen incidenten gevonden met betrekking tot deze stof. (bron: http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702137/DISODIUM_COCOAMPHODIACETATE/)

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims.

Naar boven toe

Druivenpitolie

Druivenpitolie is in het latijn ook wel bekend als Vitis Finifera en wordt verkregen uit de pitten van de druif. De olie is ideaal voor mensen die een allergie hebben voor noten, maar wel graag een olie gebruiken in plaats van een synthetische tussenstof. De olie is verzachtend en verzorgend voor de huid. De olie heeft een hoog veiligheidsprofiel blijkt uit de cosmetica database: er zijn geen incidenten bekend.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee druivenpitoliën.

Naar boven toe

Glycerin

Glycerin is in het Nederlandse bekend als Glycerine en is een plantaardige vetachtige stof die watermoleculen aantrekt van buitenaf. Het gevolg hiervan is dat het de huid zachter én soepeler maakt. Daarnaast zorgt het in de crème ervoor ,samen met de emulgatoren, dat het vocht beter wordt vast gehouden in het product. Bij Romano Sandee is het ook mogelijk om glycerine aan producten te laten toevoegen, dit wordt gedaan onder de categorie maatwerk, waardoor je een zachtere huid krijgt met een product. Het product kent geen incidenten vanuit de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee dag- en nachtcrèmes.

Naar boven toe

Glyceryl oleate

Deze stof wordt toegevoegd als verdikkingsmiddel en als huidverzachter. Daarnaast zorgt de stof ervoor dat andere stoffen beter kunnen emulgeren. Bekijk deze stof in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims.

Naar boven toe

Glyceryl stearate

Glyceryl stearate is een stof die ervoor zorgt dat vetachtige stoffen goed gemengd kunnen worden met een waterachtige stof. Daarnaast zorgt het voor stabiliteit van een product. Het is een veilig product wat in heel veel producten ook wordt gebruikt. In de cosmetica database zijn geen incidenten bekend met deze stof: http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/702658/GLYCERYL_STEARATE_SE/

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee dag- en nachtcrèmes.

Naar boven toe

Jojobaolie

Jojoba olie heeft een aantal mooie eigenschappen om te gebruiken in een massageolie, de olie is voedend voor de huid en werkt eveneens vochtinbrengend. De olie maakt de huid en de poriën zacht, stabiliseert de zuurgraad van de huid en biedt bescherming bij infecties. Last but not least is jojoba-olie een olie die bescherming bied bij de zon, wat goed uit komt wanneer je citrus-achtige etherische oliën hebt gebruikt in een massageolie. De olie is een vrij kostbare olie, maar heeft een super veiligheidsprofiel. Er zijn ook geen incidenten bekend van de jojoba olie in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee massageoliën.

Naar boven toe

Mulsifan laureth-4

De Mulsifan Laureth-4 is een emulgator in de badolie. Het zorgt ervoor dat de olie zich goed kan binden aan de watermoleculen in het bad, zonder dat de olie op het water blijft drijven en je dus vette randen krijgt in het bad. In puur gebruik van de stof kan deze stof irriterend zijn bij gebruik rond de ogen of voor de luchtwegen op het moment dat je het zou verstuiven. Maar gezien het gebruik van de producten in de badoliën van Romano Sandee is dit niet van toepassing. Meer informatie over de veiligheid van deze stof verwijs ik je graag naar de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee badoliën.

Naar boven toe

NaCl

NaCl is de afkorting die staat voor: natriumchloride. In de volksmond staat dit beter bekend als “keukenzout” en is toegevoegd aan de producten om de houdbaarheid te verlengen. Daarnaast zorgt het er voor dat het product wat dikker wordt. Verder is het een ontzettend veilig product. (bron)

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims en shampoo’s.

Naar boven toe

Na-cetearylsulfate

Over natrium Cetearylsulfate is helaas weinig informatie bekend op het internet, waaronder ook geen wetenschappelijke stukken over de grondstof over mogelijke problemen die de stof kan geven, dit omdat pas in 2009 patent is aangevraagd voor deze grondstof (bron) wat dient als emulgator.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions en dag- en nachtcrèmes.

Naar boven toe

Na-laureth sulfate

Na-cetearylsulfate staat voor natrium cetearylsulfate. In het Engels wordt deze stof ook wel sodium laureth sulfate (SLES) genoemd. Na-cetearylsulfate heeft een reinigende werking. Over deze stof is ook al best veel geschreven op het internet, met name onder de naam sodium laureth sulfate, omdat het juist een reinigende werking heeft op de huid. Het is daarom belangrijk producten die SLES bevatten niet continu te gebruiken. De concentraties in de verzorgende producten is echter laag genoeg dat het geen irritaties hoeft te veroorzaken. Ook in de cosmetica database geeft het weinig resultaten weer.
Wel is er sprake dat er ook bij deze stof mogelijk 1,4-dioxaan vrij kan komen. De FDA moedigt fabrikanten ook aan de stof synthetisch te verwijderen, maar heeft dit niet opgenomen in wetgeving (bron). De Environmental Protection Agency beschouwt deze stof op dit moment als waarschijnlijk kankerverwekkend wanneer je het puur zou gebruiken, echter zijn de concentraties in commerciële producten zo laag dat het geen invloed heeft op het lichaam. Deze organisatie heeft namelijk nog niet feitelijk vastgesteld OF de stof ook daadwerkelijk kankerverwekkend kan zijn. (bron)

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims en shampoo’s.

Naar boven toe

Paraffinum liq.

De volledige naam van deze stof is Paraffinum liquidum, dit is een minerale olie. Romano Sandee schreef een achtergrondartikel over minerale oliën. Lees het artikel hier. Bekijk deze stof in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions en dag- en nachtcrèmes.

Naar boven toe

Peg-40 castor oil

PEG staat voor de stof polyethyleen glycol. Het nummer wat erachter volgt geeft aan hoeveel ethyleenglycoleenheden de stof heeft gekregen. De peg-40 is inmiddels synthetisch samengesteld omdat het natuurlijke ingrediënt 1,4-dioxaan een bijproductie was. Deze stof werd verdacht van het veroorzaken van kanker. Op proefdieren waren hier voldoende bewijzen voor, op mensen echter onvoldoende bewijzen. Toch is het zekere voor het onzekere genomen en word de stof nagemaakt zonder de 1,4-dioxaan. PEG-40 wordt toegevoegd aan de bodylotion omdat het een emulgator is om de stoffen goed met elkaar te kunnen mengen. Er is verder geen wetenschappelijke studie verricht dat PEG-40 de gezondheid zou kunnen schaden en wordt door de EU en Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) als veilige stof gezien. Dit wordt ook weergeven in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions.

Naar boven toe

Phenocyethanol

Phenocyethanol is een stofje wat te vergelijken is met cetearyl alcohol. Beiden werken op ongeveer de zelfde manier en is evenals een vettige alcohol soort die evens als emulgator gebruikt wordt. Verder is er weinig informatie bekend over deze stof.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions en dag- en nachtcrèmes.

Naar boven toe

Phenoxyethanol

Over phenoxyethanol is wel weer veel geschreven omdat deze stof veel meer voorkomt, ook bij grotere merken, maar ook in bijvoorbeeld zonnebrandcrème. Phenoxyethanol is een olieachtige vloeistof die een anti-bacteriële en licht ontvettende werking heeft. In producten zoals bad- en doucheschuim is dit ook wenselijk, immers wil je de huid of de hoofdhuid met haren schoon maken. Daarnaast wordt deze stof gebruikt als conserveermiddel in verzorgende producten en medicatie. Als pure stof kan de stof irriterend aan de huid, ogen en luchtwegen zijn. Echter is er in Nederland een wettelijke grens van maximaal 1% van de stof die gebruikt mag worden in een product. Bekijk deze stof in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims en shampoo’s.

Naar boven toe

Polyquaternium-7

De polyquaternium-7 wordt toegevoegd om de haren gladder te laten voelen en de huid zachter te laten aanvoelen. De stof wordt over het algemeen veilig bevonden, al kan er altijd een huidirritatie plaatsvinden, zoals iedereen dat met elke stof kan hebben. Bekijk deze stof in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bad- en doucheschuims en shampoo’s.

Naar boven toe

Sodium Hydroxide

Sodium Hydroxide word ook wel natrium hydroxide genoemd. In de bodylotion is de stof toegevoegd om de PH-waarde in balans te brengen. Deze stof zit er in beperkte mate in, want als pure stof is het een zeer bijtende stof voor de huid en de ogen. Bekijk deze stof in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee bodylotions.

Naar boven toe

Tetrasodium EDTA

De volledige naam van dit ingrediënt is tetrasdodium Ethyleendiaminetetra-azijnzuur en wordt gebruikt in shampoo in een zeer kleine hoeveelheid om hard water eigenlijk wat zachter te maken, doordat de metaalionen minder actief worden in het product. Daarnaast zorgt het ervoor dat het reinigingseffect wat wordt vergroot. Er is wel met deze stof een contactallergie bekend, waardoor je –als je een hele gevoelige huid hebt- soms niet zo goed tegen deze stof kunt. Bekijk deze stof ook in de cosmetica database.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee shampoo’s.

Naar boven toe

Vitamine E

Vitamine E is eigenlijk een antioxidant en zorgt ervoor dat een massageolie langer goed blijft. In de cosmetica database wordt wat verwarrende informatie gegeven, daar een balkje staat bij “kanker”, wat zou suggereren dat vitamine E kanker zou kunnen veroorzaken. Echter als je wat verder kijkt naar de documentatie waar dit uit gehaald wordt, en dan het meest recente onderzoek uit 2014 wordt juist het tegenovergestelde beschreven (bron 1 en bron 2) dat juist vitamine E een stofje dat juist bijdraagt om tegen kankercellen te werken. In de massageolie is de stof vooral toegevoegd als conserveermiddel.

Dit ingrediënt komt voor in de Romano Sandee massageoliën.

Naar boven toe

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *